Meer rust

Wanneer alles stil lijkt te staan

7 februari 2025

Ken je dat gevoel? Alles wat je ook probeert, loopt vast. Je boekt geen vooruitgang en je hoofd zit vol. Of het nu om werk, studie, relaties of om persoonlijke groei gaat, iedereen ervaart dit gevoel wel eens. Het is frustrerend en vermoeiend. Vastlopen, het gevoel van ‘stilstand’, betekent niet dat het voorbij is. Integendeel, het kan juíst een kans zijn om te reflecteren en nieuwe wegen te ontdekken.

Hoe voelt ‘vastlopen’?

Vastlopen voelt alsof je rondloopt in een doolhof zonder uitgang. Je blijft constant dezelfde muren tegenkomen en loopt in rondjes. Kortom, je zit vast en hebt geen idee hoe je verder moet. Vastlopen kan zich uiten in:

  1. Geen beslissingen kunnen nemen: alles voelt verkeerd of is onmogelijk.
  2. Energieverlies: je voelt je moe en hebt weinig motivatie.
  3. Twijfelen, vooral aan jezelf: ben ik goed genoeg? gaat het me lukken?
  4. Overweldigd raken: alles voelt als ‘veel’ en je weet niet waar je moet beginnen.

Waarom loop ik vast?

Vastlopen heeft een diepere oorzaak. Het kan komen door stress, perfectionisme of misschien wel de angst om te falen. Ook kan het een teken zijn dat je iets zou willen veranderen in je leven, omdat hier een wens of verlangen ligt. Echter, je houdt vast aan iets wat je hebt, maar wat niet meer werkt en negeert hiermee (lichamelijke) signalen.

Hoe kom ik weer in beweging?

Geen paniek. Vastlopen betekent niet dat er geen uitweg meer is. Er zijn manieren om weer vooruit te komen:

  1. Stilstaan bij en acceptatie: in plaats van vechten tegen het gevoel, kun je het onaangename soms beter leren omarmen. Het is er, waarom zou je het weg willen wuiven? Zie het als een teken dat je iets wilt veranderen.
  2. Doorbreek de routine: vaak bewandelen we hetzelfde pad. Probeer eens iets nieuws uit. Kleine veranderingen kunnen leiden tot een ander perspectief.
  3. Orden je gedachtes: schrijven betekent ordenen en helderheid creëren. Waar wil je naartoe? Wat is je wens? Wat blokkeert je? Zie je al mogelijke oplossingen?
  4. Praat erover: deel je gevoelens met iemand die je vertrouwt. Het helpt bij het krijgen van erkenning of het horen van nieuwe perspectieven.
  5. Stel kleine doelen: niet met zevenmijlslaarzen ergens willen komen, maar houdt het klein. Vier tussentijdse successen, want dat geeft een positief gevoel.
  6. Wees lief voor jezelf: vastlopen betekent niet dat je faalt, maar dat je groeit. Geef jezelf de tijd om – zonder oordeel – te voelen en te ontdekken in welk veld jij je bevindt.

(Opnieuw) de weg vinden

Vastlopen voelt zwaar en geeft je het gevoel dat het ‘nooit meer’ beter wordt. Maar vastlopen betekent niet het einde. Het is een pauze, een kans om opnieuw te kiezen, te leren en sterker/zelfverzekerder te worden. Geef het de tijd en vertrouw erop dat ook jij de weg weer vindt. Soms is stilstand precies wat je nodig hebt om de juiste richting te ontdekken.

Heb jij je wel eens vastgelopen gevoeld? Wat is helpend voor jou geweest? Wat heeft je geholpen om weer vooruit te komen?